Magazynowanie pożywienia, a szczególnie artykułów łatwo psujących się, od stuleci było dużym wyzwaniem dla ludzkości. U zarania dziejów musiano po prostu zjeść wszystko od razu, czyli zaraz po polowaniu, a ewentualnymi pozostałościami poczęstować hieny. Później poznano konserwujące właściwości soli, a w starych dworach szlacheckich cześć towarów magazynowano w chłodnych piwnicach lub obkładano je lodem.
Tag: żywność
żywność
Jakim sposobem dobrze zabezpieczyć sprzedawane warzywa?
Nie od dzisiaj wiadomo, że rolnictwo jest niesłychanie znaczącą specjalnością naszej gospodarki, mimo iż od kilkunastu lat obserwujemy jego malejący udział w tworzeniu produktu narodowego. Pełni ono bowiem wyjątkową rolę, jaką jest dostarczanie codziennego pożywienia. Człowiek bez spożycia odpowiedniej liczby pokarmów nie potrafi odpowiednio funkcjonować, o czym wszyscy doskonale wiemy. W naszych staraniach także w wielu przypadkach zmierzamy do tego, by możliwie jak najbardziej urozmaicać osobistą dietę.