Lapidarny przewodnik po zmodernizowanej hali, gdzie wytwarza się artykuły spożywcze

Kiedy w domu zjawiają się goście, to pan i pani domu raczą przybyszów czym chata bogata. To właśnie wtedy na stołach lądują mniej albo bardziej wymyślne potrawy oraz, obowiązkowo, kawa i herbata owocowa. Tak już przyjęło się w ojczystej tradycji, że trzeba wykazać się gościnnością, kiedy do domu przychodzą sąsiedzi bądź kompani. W takich sytuacjach nieczęsto zastanawiamy się, jak powstały produkty, które stawiamy przed gośćmi.

badania w laboratorium

Autor: Iqbal Osman
Źródło: http://www.flickr.com

A więc zróbmy to w tym momencie. W wielu fabrykach, gdzie wytwarza się towary do spożycia, znajdują się różnego rodzaju maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt (zobacz: dostawca sprzętu kosmetycznego) znalazł co prawda zastosowanie również w innych gałęziach krajowego oraz światowego przemysłu, lecz, jak już wspomnieliśmy, skupiamy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: liofilizatory.

Wyparka próżniowa to generalnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze fabryk, które zajmują się wyrobem konfitur owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków malinowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed przybyłymi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.

Następnym urządzeniem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany jest proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz ujmując polega on na zamrożeniu towaru, a następnie jego wysuszeniu. Na przykład, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy w granulkach. Dla zaciekawionych tematem: strona www.

Chociaż liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach chemicznych, a nawet w archeologii, to przeciętny polak proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko i wyłącznie z procesem produkcji jego ulubionej kawy o smaku karmelu. A gotowy już artykuł należy właściwie magazynować, gdyż w przeciwnym razie ulegnie on zbryleniu. Przyczyna tego zjawiska jest prosta: proces liofilizacji powoduje, że dany produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.

Skruber K-415

Autor: www.donserv.p
Źródło: www.donserv.p

Przetwarzanie artykułów spożywczych na masową skalę staje się teraz powszechną praktyką. Chociaż specjaliści od zasad właściwego żywienia przestrzegają nas przed konsumowaniem nazbyt przetworzonych produktów, to trudno wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie bywa o wiele zdrowsza niż ta granulowana, lecz ten argument zupełnie nie przemawia do wielbicieli kawy rozpuszczalnej.