A więc zróbmy to w tym momencie. W wielu fabrykach, gdzie wytwarza się towary do spożycia, znajdują się różnego rodzaju maszyny, np. wyparka próżniowa. Taki sprzęt (zobacz: dostawca sprzętu kosmetycznego) znalazł co prawda zastosowanie również w innych gałęziach krajowego oraz światowego przemysłu, lecz, jak już wspomnieliśmy, skupiamy się tutaj tylko na wspomnianym w tytule przykładzie. Tutaj więcej: liofilizatory.
Wyparka próżniowa to generalnie rzecz biorąc sprzęt, który służy do kondensowania różnego rodzaju substancji. Znajdziemy go na obszarze fabryk, które zajmują się wyrobem konfitur owocowych, marmolad nisko słodzonych, soków malinowych. Z tego właśnie wynalazku korzysta też przemysł cukierniczy, a mleko, które stawiamy przed przybyłymi także powstało przez zagęszczenie tego płynu w wyparce.
Następnym urządzeniem, który stanowi obowiązkowy element wyposażenia wielu zakładów, w których produkuje żywność są liofilizatory. W takich maszynach przeprowadzany jest proces tzw. liofilizacji. Z grubsza rzecz ujmując polega on na zamrożeniu towaru, a następnie jego wysuszeniu. Na przykład, rzeczony proces produkcyjny zastosowano podczas produkcji kawy w granulkach. Dla zaciekawionych tematem: strona www.
Chociaż liofilizatory znalazły zastosowanie w laboratoriach chemicznych, a nawet w archeologii, to przeciętny polak proces liofilizacji będzie kojarzył właściwie tylko i wyłącznie z procesem produkcji jego ulubionej kawy o smaku karmelu. A gotowy już artykuł należy właściwie magazynować, gdyż w przeciwnym razie ulegnie on zbryleniu. Przyczyna tego zjawiska jest prosta: proces liofilizacji powoduje, że dany produkt staje się higroskopijny, czyli bez trudu chłonie wilgoć.
Przetwarzanie artykułów spożywczych na masową skalę staje się teraz powszechną praktyką. Chociaż specjaliści od zasad właściwego żywienia przestrzegają nas przed konsumowaniem nazbyt przetworzonych produktów, to trudno wyobrazić sobie dom, w którym zabrakłoby takich towarów na kuchennych półkach. Najprawdopodobniej kawa świeżo mielona zaparzona w ekspresie bywa o wiele zdrowsza niż ta granulowana, lecz ten argument zupełnie nie przemawia do wielbicieli kawy rozpuszczalnej.