Jak przechować jedzenie przez dłuższy okres? Prowadzisz własną restaurację? Sprawdź, jak nie marnować żywności!

Jeżeli prowadzisz swoją restaurację, zdecydowanie wiesz doskonale, jak wiele jedzenia zmarnuje się na co dzień. Nawet jeśli wydaje Ci się, iż wszystkie porcje poszczególnych potraw masz skrupulatnie wyliczone, jednakże gastronomia jest tak nieprzewidywalnym biznesem, że niemal każdego dnia właściwie wszystko może wywrócić się do góry nogami. Jak sobie z tym poradzić?

Problemy z przechowywaniem żywności w knajpach
Z jednej strony zdecydowanie nie chcesz mówić klientom, że nie ma jakiejś potrawy, z drugiej zaś kupienie zbyt dużej ilości składników, które potem mogą nie zostać przerobione spowoduje realne straty – bez wątpienia doskonale znasz taki dylemat. Jeśli chcesz go uniknąć, powinieneś opracować fajny system przechowywania żywności – haccp w swej restauracji.

Najmocniej polecanym sposobem przechowywania żywności, który zazwyczaj nie powoduje większych strat w jakości, bez wątpliwości jest zamrażanie jedzenia. W Twojej restauracji bez wątpliwości musi się zatem znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz mógł naprawdę wiele zaoszczędzić – zamrażarka niskotemperaturowa w niskiej cenie. Jeżeli Twój kucharz będzie widział, że danego składnika jest za wiele i nie zdąży go przerobić przed jego zepsuciem się, po prostu włoży go do zamrażarki i nastawi właściwie regulator temperatury (sprawdź tutaj: kliknij). To niewątpliwie jeden z najprostszych sposobów na przechowanie żywności.

Co jeszcze
Staraj się, aby Twoja karta nie była za obszerna – to właściwie zawsze gwarancja świeżości żywności. Na dodatek wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do zrobienia – wtedy zdecydowanie nic się nie zmarnuje.