Problemy z przechowywaniem żywności w knajpach
Z jednej strony zdecydowanie nie chcesz mówić klientom, że nie ma jakiejś potrawy, z drugiej zaś kupienie zbyt dużej ilości składników, które potem mogą nie zostać przerobione spowoduje realne straty – bez wątpienia doskonale znasz taki dylemat. Jeśli chcesz go uniknąć, powinieneś opracować fajny system przechowywania żywności – haccp w swej restauracji.
Najmocniej polecanym sposobem przechowywania żywności, który zazwyczaj nie powoduje większych strat w jakości, bez wątpliwości jest zamrażanie jedzenia. W Twojej restauracji bez wątpliwości musi się zatem znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz mógł naprawdę wiele zaoszczędzić – zamrażarka niskotemperaturowa w niskiej cenie. Jeżeli Twój kucharz będzie widział, że danego składnika jest za wiele i nie zdąży go przerobić przed jego zepsuciem się, po prostu włoży go do zamrażarki i nastawi właściwie regulator temperatury (sprawdź tutaj: kliknij). To niewątpliwie jeden z najprostszych sposobów na przechowanie żywności.
Co jeszcze
Staraj się, aby Twoja karta nie była za obszerna – to właściwie zawsze gwarancja świeżości żywności. Na dodatek wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do zrobienia – wtedy zdecydowanie nic się nie zmarnuje.