Produkowanie żywności = a eko certyfikat

Polacy coraz chętniej prowadzą zdrowy styl życia. Znacznie częściej zwracamy uwagę na to jak produkowana jest żywność, którą kupujemy, dlatego ekologiczne rolnictwo zyskuje popularność.

eko certyfikat

Autor: anokarina
Źródło: http://www.flickr.com
Aby taka działalność mogła cieszyć się zaufaniem klientów| konieczne jest uzyskanie odpowiedniego certyfikatu, potwierdzającego ekologiczną uprawę żywności. Jakie formalności należy dokonać, aby uzyskać taki certyfikat? tutaj o eko certyfikatach
W ekologicznym gospodarstwie do uprawy żywności stosowane są odpowiednie metody ochrony gleby i wody, ale także nawożenia. W uprawach ekologicznych zabronione jest wykorzystywanie chemicznych środków ochrony roślin. Poniżej przedstawiamy jakie kluczowe kroki formalne podjąć, aby zdobyć eko certyfikat ( zobacz również certyfikat kompetencji zawodowych) – eko certyfikat.
Aby zdobyć certyfikat ekologicznej żywności na pewno należy złożyć wniosek o certyfikację oraz wypełnić specjalny formularz o tytule „Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego”. Wzór tego formularza można znaleźć szybko w internecie|, na stronie online Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Bezbłędnie uzupełniony druk powinniśmy przesłać do jednostki certyfikacyjnej – to oznacza jednoczesne zawarcie umowy w sprawie kontroli na podstawie, której ta instytucja sprawdzi czy rzeczywiście prowadzone gospodarstwo jest ekologiczne. Na mocy upoważnienia wydanego przez MRiRW obecnie w naszym kraju działa obecnie 10 instytucji, które wydają, jak i cofają certyfikaty żywności ekologicznej.

Nadzór nad tymi instytucjami prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Informacje o kolejnych kontrolach – terminach oraz opłatach – są dostarczane w formie aneksów.