Normy odnośnie artykułów żywnościowych – czyli od pola po talerz w oparciu o odpowiednie certyfikaty

Ilość różnych produktów spożywczych osiągnęła współcześnie pułap nie do wyobrażenia w ubiegłych latach. Sklepowe regały w dowolnym sklepie gną się od produktów spożywczych, których rodzajów każdego roku ciągle przybywa.

Produkowanie w tak dużej ilości łączy się z ryzykiem uszkodzenia produktów w trakcie procesu jednakowo produkcji jak i transportowania.
Dlatego firmy, sklepy oraz przewoźnicy zobligowani są w swoich działalnościach brać pod uwagę ogólnie panujące normy jak i standardy jakościowe. Kiedy produkt posiada konkretny certyfikat to daje on wtedy konsumentowi pewność, że wybrał on żywność sprawdzoną oraz bezpieczną. Certyfikat iso 22000 należy do najpowszechniejszych, by go zdobyć przedsiębiorstwa muszą spełnić wiele ustanowionych na „sztywno” warunków, o których dowiesz się tu: czytaj dalej na tej stronie. Standardy w obchodzeniu się z produktami żywnościowymi cały czas się zmieniają – certyfikat iso 22000 to zaledwie jeden z licznych potwierdzeń jakości, które może uzyskać zarówno firma jak i sam artykuł. Im większa ilość certyfikatów jakościowych tym większe zaufanie kupujących w stosunku do samego produktu jak i brandu.
Zipp - koszyki bawełniani-filcowe na pieczywo

Autor: Auerhahn
Źródło: Auerhahn

By uzyskać określony certyfikat należy zgłosić się do profesjonalnej placówki certyfikującej i dokonać audytu. Jego podstawą są badania wizualne – czyli naoczne zapoznania się inspektora z warunkami produkcji, transportu oraz przechowywania artykułów.

Jeżeli badania wizualne potwierdzą spełnianie norm formalnych, takich jak te opisane pod tym adresem: czytaj to przedsiębiorstwo może zacząć dołączać informacje o dysponowaniu przez dany artykuł żywnościowy certyfikatem gwarantującym wysoką jakość i bezpieczeństwo – jak iso 22000.