Jak nasze myślenie o przechowywaniu żywności zostało zrewolucjonizowane przez nowoczesne wynalazki

Przechowywanie żywności, a szczególnie artykułów łatwo psujących się, od wieków było sporym wyzwaniem dla ludzkości. U zarania dziejów musiano najprościej w świecie skonsumować wszystko od razu, czyli zaraz po upolowaniu zwierzyny, a ewentualnymi pozostałościami uraczyć drapieżniki. Potem poznano konserwujące właściwości soli kamiennej, a w starych dworkach szlacheckich cześć produktów przechowywano w chłodnych piwniczkach bądź obkładano je lodem.

izolacje.gda.pl/pl/chlodnictwo-przemyslowe,15

Autor: Offutt Air Force Base
Źródło: http://www.flickr.com
Oczywiście istnieją również inne metody przedłużania trwałości jedzenia, a do nich z pewnością trzeba byłoby zaliczyć np.

Jeśli Twoim zdaniem ten tekst jest ciekawy, to zobacz też pomocne źródło (http://www.autopart.pl/niemodlin), które ma absorbujące informacje – one zapewne Cię zaciekawią.

kiszenie, ale w tym omówieniu skupmy się tylko na kwestii parodniowego lub nawet kilkunastogodzinnego przechowywania różnego typu łatwo psujących się pokarmów.

Wynalezienie lodówki oraz zamrażarki kompletnie odmieniło nasze życie. Po części mogliśmy stać się trochę bardziej wygodnymi, ponieważ nie musimy poświęcać wolnego czasu na czasochłonne obrabiane towarów spożywczych. Po powrocie z wielkich zakupów w hipermarkecie, wystarczy wypakować mięso czy sery białe z toreb, a później poukładać je na półkach chłodziarki. W ten sposób gotowanie posiłków jest równie łatwe, bo wystarczy otworzyć drzwi tej chłodziarki i wyciągnąć wszelkie produkty potrzebne do obiadu.

Nie inaczej rzecz się ma w przypadku sklepów, które również muszą szczególnie zatroszczyć się o świeżość, a co za tym podąża, jakość proponowanych w sprzedaży towarów. Jednak w przypadku składowania łatwo psującej się żywności na masową skalę, trzeba również wziąć pod uwagę fakt, że rozmiary zamrażarek też muszą być odpowiednio wielkie. Dobrze wiedzą o tym posiadacze ogromnych sklepów z wędlinami, którzy pragną jeszcze bardziej powiększyć asortyment towarów, są zmuszeni wpisywać w Google frazę komory chłodnicze Warszawa – sprawdź komory chłodnicze – oferta, aby na obszarze stolicy znaleźć sprzedawcę takich urządzeń.

Można byłoby zaryzykować tezę, że wzrost popularności chłodziarek oraz zamrażarek w pewnym stopniu przyczynił się do poprawy stanu higieny. Jeszcze 5 dekad temu na rynkach sprzedawano świeże mięso i to nawet w największy upał. Chociaż i teraz można jeszcze spotkać takich handlarzy, to jednakże większość łatwo psującej się żywności nabywamy w sklepach, gdzie takie produkty leżą na regałach długich chłodziarek. A fraza komory chłodnicze Warszawa robi karierę wśród przedsiębiorców, którzy pragną otworzyć w stolicy następną hurtownię z wyrobami masarskimi bądź mleczarskimi.