Dlaczego jakość jest tak ważna? Jakie są przykłady stosowania dobrych praktyk?

Nieprzypadkowo mówi się, że ważniejsza jest jakość niż ilość. Niechby nawet jakiś sprzedawca zaoferował wiele produktów, jakie nie do końca nam odpowiadają, to my ostatecznie kupimy jeden, sprawdzony, dobry jakościowo artykuł. Tak to najczęściej działa.

Wiadomo czego oczekiwać po takim produkcie, więc najczęściej po niego sięgamy, kupujemy go, korzystamy z niego za każdym razem. Przez to też zyskują klienci, są świadomi z jaką rzeczą maja do czynienia, jak i producenci, gdyż ich produkty są kupowane przez klientów.
Istnieje tak naprawdę całkiem dużo certyfikatów, dzięki którym wiadomo, iż dany produkt jest tym, któremu warto zaufać. Jednym z najbardziej znanych certyfikatów i znaków jakości jest Iso 50001 (poznaj standard). To dosyć nowa, międzynarodowa norma, jaka dotyczy systemu zarządzania energią. Jest opracowana na podstawie europejskiego standardu EN 16001. Norma posiada zastosowanie dla różnych organizacji i to niezależnie od lokalizacji, jak również wielkości albo branży. Do tego bierze pod uwagę przedsiębiorstwa, które stosują procesy energochłonne albo wypuszczają duże ilości gazów cieplarnianych. Inteligentne zarządzanie energią jest bardzo ważnym elementem wizerunku firmy. W ciągu ostatniej dekady w Polsce nastąpiły wielkie postępy w zakresie efektywności energetycznej. Coraz większa liczba organizacji już aktualnie pełni istotną rolę w walce z efektem cieplarnianym, jednocześnie minimalizując swoje wydatki poprzez oszczędność energetyczną. Inną ważną normą jest certyfikat ( zobacz również certyfikat kompetencji zawodowych) Globalgap. To odpowiedź na wciąż idące do góry wymagania klientów. Nadrzędnym celem takiego systemu jest gwarancja bezpieczeństwa produkcji żywności w gospodarstwie. Zadanie tego rodzaju jest realizowane przez gospodarowanie w sposób zrównoważony, zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej.

Certyfikat

Autor: Michael Coté
Źródło: http://www.flickr.com

Produkty jakie takim kodeksem objęte muszą spełniać określone założenia.

Nawozy powinny być stosowane w optymalnych terminach, najlepiej w oparciu o badanie próbek gleby i zapotrzebowanie roślin na składniki odżywcze. Powinny być przechowywane w sposób, jaki zapewnia niedopuszczenia do zanieczyszczenia wód gruntowych. Jakość produktu natomiast potwierdzają przykładowo badania pozostałości środków ochrony roślin, jakie powinny być zrobione przez kompetentne laboratorium.